Porod na stolčiću u Splitu

Porod na stolčiću u Splitu

Kroz treću trudnoću sam, po treći put redovno vježbala s trudnicama u Klubu trudnica. Tamo sam čula da splitsko rodilište odnedavna ima posuđeni stolčić za porode i da se već nekoliko uspješnih iskustava poroda na stolčiću dogodilo. 

Nakon prethodna dva iskustva (u tata boksu i na starom krevetu za rađanje), "odlučila sam" da ću ovaj put roditi na stolčiću. Naravno to nije jednostavno i ne ovisi samo o meni, ali kad nešto silno želiš, Nebo se potrudi da to ostvariš.

Tako sam imala sreću da je moj porod započeo noću kad nije bilo puno gužve. Doktorica nas je pregledala na prijemu i više se nije pojavljivala. Noć relativno mirna, pa se jedna Primalja mogla potpuno posvetiti meni i mojoj bebi. Pamtim joj prezime ispisano na pločici kute, blago lice, i smiren glas kojim je vodila mene i mog muža kroz tu avanturu. Pamtim osjećaj da smo u sigurnim rukama.

Završna faza poroda je trajala 2,5 sata što je za mene bilo neočekivano dugo i naravno vrlo bolno. Međutim u odnosu na dva prethodna poroda, položaj na stolčiću mi je olakšavao bolove jer mi je suprug mogao masirati križa praktično sve do kraja izgona. Primalja mu je pokazala kako se to radi, brižno nas nadzirala i najavljivala razvoj događaja. Diskretno se povlačila iz našeg prostora ostavljajući nas povremeno same, a potom bi još diskretnije došla i provjeravala naše stanje.

Ono što najviše pamtim je intimna atmosfera bez puno svjetla i ljudi i sliku "izlazeće bebe" koju sam praktično od prve sekunde ovozemaljskog života držala na svojim rukama. Mislav je, za razliku od moje prvo dvoje djece, trebao malo više vremena da udahne i zaplače jer je imao pupkovinu oko vrata. Stoga nam je prvi trenutak njegova života donio brigu i strah. No smiren i iskusan glas Primalje, a potom i njegov gromoglasan plač rastjerali su te tamne misli i donijeli nam olakšanje i radost.

Danas iz ove perspektive, zahvalna sam Nebu što nam je na životni put stavilo baš tu Primalju koja se istinski potrudila učiniti dostojanstvenim jedan najdragocjenijih trenutaka u našem životu.

Photo credit: ActiveBirth