Nešto novo u Hrvatskoj: Rodilišta prijatelji majki i djece

Nešto novo u Hrvatskoj: Rodilišta prijatelji majki i djece

 

Zadnjih godinu dana u Hrvatskoj javnosti sve više je riječ o Rodilištima prijateljima majki – novi program s kojim se konačno stavlja naglasak na poboljšanja usluga i način rada sa majkama u Hrvatskim rodilištima. Važno je naglasiti da trenutno ni jedno rodilište nema tu titulu.

 

Zašto nam trebaju Rodilišta prijatelji majki i djece?

Iako su statistike preživljavanja poroda u Hrvatskoj za djecu i žene vrlo povoljne, sustavne promjene koje bi modernizirali prakse i uvjete u Hrvatskim rodilišta da budu  u skladu s praksama Europske unije i drugih zemalja nisu se još desile. Rodilišta izvan Hrvatske, pogotovo oni na sjeveru Europe, su svjesno odlučili da ženu i dijete treba staviti u središte skrbi, te da je važno osigurati ne samo preživljavanje već i kvalitetno iskustvo koje je neophodno za dobar početak života s novim djetetom u obitelji. Takav način skrbi ima snažno znanstveno i kliničko uporište, i znatno doprinosi zadovoljstvu korisnika zdravstvenih usluga ali i njihovom zdravlju, što fizičkom, što emocionalnom.

Što je projekt Rodilišta prijatelji majki i djece?

Nakon akcija poput #PrekinimoŠutnju ali i općenito iz krugova žena koje su rađale u Hrvatskim rodilišta, desetljećima se zna da su Hrvatskim rodilištima potrebne temeljite i velike promjene po pitanju odnosa prema ženama i djeci. Nakon pritiska javnosti i zagovaračkih aktivnosti drugih aktera, Ministarstvo Zdravstva je osnivalo Radnu skupinu za Rodilišta prijateljima djece i majki, koja je pripremala proces i radne materijale te edukaciju za djelatnike rodilišta u pilot programu. Ta skupina uključuje predstavnike Ministarstvo zdravstva, HZZO-a, UNICEF-a, udruge Rode, nadležnih komora i rodilišta u pilot programu.

Na nivo radne skupine odučeno je da će se projekt Rodilišta prijatelji majki usko vezati za Rodilište prijatelji djece, koji već uspješno radi u Hrvatskoj dvadeset godina, i zadržava kvalitetu podrške dojenju u rodilištima. Naime, da bi rodilište dobilo titulu Rodilište prijatelji majki, mora prvo imati titulu Rodilište prijatelji djece. Obzirom da sva javna rodilišta u Hrvatskoj već imaju tu titulu, prvi važan iskorak je učinjen.

Kako rodilište može postati Prijatelj majki?

Da bi rodilište postalo prijatelj majki, mora zadovoljiti Deset koraka za rodilište prijatelji majki, koji su izdvojeni u ovom članku. U suštini, to znači da skrb koja se pruža u tim rodilištima temeljena na suvremene medicinske dokaze što znači izbjegavanje rutinskih praksi koje nemaju dokazan pozitivan učinak, da stavlja ženu i dijete u središtu pozornosti, podržavajući ženina ljudska prava na samostalno odlučivanje na temelju potpunih informacija i autonomiju.

Zašto pilot program?

Kako u svijetu ne postoji sustavni program sa jasnim kriterijima i pokazateljima za velike bolničke sustave, Hrvatski program razvija način uspostave ovog programa na temelju iskustva u programu Rodilišta prijatelji djece, koji uspješno funkcionira već dvadeset godina. Obzirom da materijali i procesi za uspostavu programa zapravo nisu postojale na međunarodnoj razini, kroz pilot projekt se isti zapravo po prvi puta razvijaju i testiraju.

Što je do sad učinjeno?

Kroz 2016. i 2017. razvijale su se teme i edukacija za zdravstvene djelatnike koja je održana u Ministarstvu zdravlja te potom u svakom od četiri rodilišta u pilot projektu. Organizirana je i prva evaluacija rodilišta, koja je služila za testiranje obrazaca i postupka evaluacije ali i za dobivanje realne slike stanja u rodilištima. Druga evaluacija, sa verificiranim postupkom, trebala bi se organizirati do kraja ove godine. Tada će slijediti drugi administrativni postupci za odobrenje i verificiranje pilot programa.

Kada ćemo imati prvo Rodilište prijatelj majki?

Nakon ovog pilot programa i verifikacija procesa, rodilišta će se moći samostalno prijavljivati u program akreditacije. Procjenjuje se da će trebati oko dvije godine da se prva rodilišta mogu prijaviti za taj program. Nakon toga slijedi intenzivan rad na nivo rodilišta i prilagođavanje procesa rada, uvjeta i rutina na novi program. To će biti izazovan i intenzivan period u kojem će promjene konačno početi biti opipljive i korisne za žene i obitelji, a nakon njega će rodilišta moći zatražiti evaluaciju i ako zadovoljavaju uvjete, dobiti i titulu. Trenutno, program se pilotno provodi u rodilištima KBC Rijeka, KBC Merkur, KBC Sv Duh i OB Zabok.

 

Trebat će barem 2-4 godine dok prva rodilišta zadovolje uvjete za titulu Rodilište prijatelj djece.

 

Više informacije o 10 koraka za Rodilišta prijatelji majki i djece provjerite na ovim stranicama. Vaša iskustva i mišljenja su nam vrlo važna u ovom procesu – stoga nam javljajte pohvale i primjedbe preko kontakt obrasca u rubrici „Prijavite kršenje prava“.

 

Napisala: Daniela Drandić

Lektorirala: Karla Kiš Kamenjarin