Pilot program Rodilišta prijatelji majki i djece u RH

Pilot program Rodilišta prijatelji majki i djece u RH

 

Od uspostave programa Rodilište prijatelji djece u većini rodilišta u Hrvatskoj, majke su počele pitati: "A kad će rodilišta postati prijatelji majki?“.

Naime, iako su statistike preživljavanja poroda u Hrvatskoj za djecu i žene iznimno povoljne, sustav na žalost nije do nedavno uvidio potrebu da se prakse i uvjeti u rodilištima moderniziraju u skladu s praksama Europske unije i drugih zemalja koji su svjesno odlučile da ženu i dijete treba staviti u središte pozornosti, te osigurati ne samo preživljavanje već i kvalitetno iskustvo koje je neophodno za dobar početak života s novim djetetom u obitelji. Takav način skrbi ima snažno znanstveno i kliničko uporište, i znatno doprinosi zadovoljstvu korisnika zdravstvenih usluga.

U Hrvatskoj su inicijativu Rodilišta prijatelji majki i djece najviše promovirali UNICEF Hrvatska i udruga Roda. Uz podršku UNICEF-a prvi koraci u vidu radne skupine pri UNICEF-u pokrenuti su već 2012. godine. Uz veliku upornost i želju da inicijativa zaživi, posebice nakon akcije #PrekinimoSutnju u 2014. godini, Ministarstvo zdravlja je odlučilo pokrenuti pilot projekt temeljen na Deset koraka za rodilišta prijatelji djece i majki.

Kako je ovo prvi puta da se sustavno primjenjuje tih Deset koraka u nekoliko rodilišta u jednoj zemlji, osnovana je Radna skupina pri Ministarstvu zdravlja u kojoj su predstavnici četiri rodilišta koji će pilotirati inicijativu (četiri tercijarne bolnice i jedna opća bolnica odnosno KBC Sv. Duh, KB Merkur i KBC Rijeka te OB Zabok), uz predstavnice Hrvatske komore primalja i Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, udruge Roda, UNICEF-a, HZZO-a i Ministarstvo zdravlja.

Početkom 2017. godine predstavnici rodilišta prisustvovali su edukaciji o spomenutih Deset koraka, kojih su se obavezni držati u svojim matičnim ustanovama do svibnja. Nakon toga kreće pravo pilotiranje programa, odnosno primjenjivanje Deset koraka u svakodnevnoj praksi rodilišta, koje će se prije kraja 2017. godine evaluirati u svakoj ustanovi.

Po ovoj dinamici rada, rodilišta će u pilot projektu u narednih nekoliko godina raditi na tome da zadovolje zadane pokazatelje kvalitete te će se moći službeno kandidirati za dodjeljivanje titule. U nekoj će se fazi, najvjerojatnije od 2018. godine nadalje druga rodilišta moći uključivati u program. Prvo rodilište koje zadovoljava sve kriterije za titulu Rodilište prijatelj djece i majki se u Hrvatskoj može očekivati od 2019. godine nadalje.