Zašto trudnice vole doule

Zašto trudnice vole doule

Što je doula

Kad odlazite u novi grad željni novih, pozitivnih iskustava, pitate ljude iz svoje okoline za savjete o svim detaljima vašeg posjeta. Ako u tom novom gradu živi i vaša super prijateljica, onda ste sigurni da se na putovanju možete opustiti i guštati, znajući da će vam prijateljica dati sve informacije koje vam trebaju da uživate na putovanju, čak i ako treba, ona će vas doslovno voditi za ruku.

Upravo zato trudnice i obitelji vole doule, jer su na neki način sherpa koja ih vodi kroz putovanje u roditeljstvo; ona je osoba na koju se mogu osloniti, koja je prošla ovo putovanje nekoliko puta i koja će ih upozoriti na moguće poteškoće, ali i pratiti na zanimljivom, ponekad i izazovnom iskustvu početka roditeljstva.

Zašto angažirati doulu?

Doule su educirane i iskusne u procesima trudnoće, poroda i babinja i najčešće su i same roditelji. Iako dobro poznaju proces poroda, doule uopće ne pružaju nikakvu medicinsku skrb – to su uloge primalje i liječnika.

Kad se u rodilištu promijeni smjena i kad dođu nova primalja i liječnik, doula ostaje ista. U slučaju da se porod zakomplicira, doula ostaje uz vas i pruža podršku kakvu god može. Ona je tu da bude uz vas kakav god porod željeli.

Studije su pokazale da žene koje rađaju uz doulu:

  • Imaju kraći porod, prosječno dva sata kraće kod prvorotke;
  • Imaju 50% manje šanse za carski rez; 
  • Imaju manju porebu za lijekovima za ublažavanje boli.

Doula i partner na porodu – idealna kombinacija

Doula i partner imaju zasebne uloge koje su komplementarne. Doula nikako ne nadomješta partnera – doula omogućuje da se partner opusti, da bude sto posto prisutan za svoju partnericu, bez da se brine oko nekih pojedinosti ili da ima osjećaj da cijelo vrijeme mora štititi i sam pomagati svojoj partnerici. Nakon takvog poroda, partneri često kažu da su se osjećali kao da je njihova uloga u procesu trudova i poroda bila značajna i od pomoći, i da je doula pružala njima podršku i pomagala im biti najbolja podrška koju mogu biti svojoj partnerici. Žene s druge strane nakon poroda s doulom i partnerom često kažu da je njihov odnos s partnerom bolji i prisniji nakon poroda upravo jer su osjećale da im je mogao pružati podršku kakvu su htjele.

Znanost prepoznaje snažan dvojac doule i partnera na porodu - studije su pokazale da žene koje su na porod uz sebe imale partnera i doulu su imale najniže stope carskih rezova.

Na žalost, u hrvatskim rodilištima nije uvijek omogućeno imati dvije osobe u pratnji na porodu, iako je to već standard u drugim zemljama okruženja, poput Slovenije. No uz pritisak trudnica i češćih upita da se omogući prisustvo i doule i partnera na porodu, promjene su neminovne.

Vrste doule

Doule se često opredjeljuju prema vrsti podrške koje pružaju – doula za trudnoću i porod i doule za poslije poroda – no neke doule pružaju usluge koje obuhvaćaju cijeli period trudnoće, poroda i babinja.

Više o doulama pročitajte na portalu udruge Roda.

 

Izvori:

Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/doulas-what-is-a-doula/ Pristupljeno 4.3.2017.

DONA International Birth Doula Position Paper 2016. https://www.dona.org/wp-content/uploads/2016/09/DONA-Birth-Position-Paper.pdf Pristupljeno 4.3.2017.