Kako odabrati mjesto porođaja

Kako odabrati mjesto porođaja

 

Mnoge žene u Hrvatskoj imaju samo jedno rodilište u svojoj blizini, stoga im je odluka o tome gdje roditi vrlo jednostavna. No mnoge žene mogu birati između jednog ili više rodilišta, ili imaju mogućnost roditi izvan Hrvatske. Stoga je važno dobro razmisliti o mjestu poroda, posebno jer najčešće ne možemo utjecati na to tko će nam biti na porodu, već moramo donijeti odluku na temelju kulture ustanove i njihov način rada, znajući da na porod će nam biti tkogod je taj dan u dežurstvu.

Ovo su znakovi kvalitetnog mjesta za porođaj:

  • Mjesto porođaja nudi skrb utemeljenu na najkvalitetnija trenutna saznanja o sigurnim i efikasnim praksama u trudnoći i porođaju.
  • Okolina i prakse u mjestu za porođaj rade tako da podupiru urođene sposobnosti vašeg tijela da rađa, umjesto da iste poremete.
  • Osoblje želi i može vam pružati puno podrške, što uključuje pomoć u nošenju s porođajnom boli te informacije da možete donositi vlastite odluke.
  • Mjesto porođaja nudi mogućnost individualizirane skrbi na temelju vaše zdravstvene potrebe, potrebe vašeg djeteta te vaše osobne potrebe i vrijednosti.

Odluka o mjestu porođaja ne bi trebala biti bazirana isključivo na lokaciju, cijenu, preporuku prijateljice ili zbog toga što već imate iskustva s drugim odjelima iste bolnice. Iako ćete te stvari uzet u obzir kad donosite konačnu odluku, potrudite se informirati se o svim uslugama skrbi za majki i djece koje nudi određena ustanova prije nego odlučite ako je to pravo mjesto za vas.

Mjesta na kojima žene rađaju mogu se razlikovati na vrlo važne načine:

  • Njihova kultura rada i pristup procesu poroda mogu biti vrlo različiti; primjerice smatraju li da proces porođaja ovisi o tehnologiji ili je to zdravi proces tijela.
  • Način rada, poput količina vremena koji zdravstveni djelatnici provode s vama, količina informacije koje dobivate, koliko ste uključeni u donošenje odluka, vrste intervencija koje zdravstveni djelatnici koriste (poput carskog reza) te koliko često ih koriste.
  • Broj i vrsta zdravstvenih djelatnika koji rade na tom mjestu te dostupnost specijaliziranoj skrbi ako je potrebna.

Odluka o mjestu poroda je vrlo osobna i ovisi o nekoliko faktora. Uzmite si vremena, raspitajte se o svojim mogućnostima, proučite informacije na ovim stranicama i donesite odluku koja je najbolja za vas. Možda vam pomogne pročitati popis pitanja koje možete postaviti o rodilištima koje smo vam pripremili.

 

Izvori:

Childbirth Connection. Choosing a Place of Birth (17.2.2017.)