Prijava djeteta nakon poroda kod kuće

Prijava djeteta nakon poroda kod kuće

 

Pripreme za prijavljivanje djeteta rođenog kod kuće trebaju započeti još u trudnoći. Naime, pojedinosti mogu varirati od mjesta do mjesta, stoga je poželjno na početku trećeg tromjesečja raspitati se u svojim lokalnim uredima državne uprave. Ovaj članak nije iscrpan, i moguće je da će vaš lokalni matični ured zahtijevati dodatnu dokumentaciju za prijavu djeteta, stoga se raspitajte na vrijeme.

Dogovorite liječnički pregled djeteta nakon poroda

Prvi pregled djeteta nakon poroda obaviti će vaša primalja, no u danima po porodu trebat ćete obaviti i pedijatrijski pregled djeteta. Nakon tog pregleda pedijatrica/ar će vam napisati zapisnik odnosno potvrdu koji vam treba za prijavu djeteta u matični ured. U trudnoći raspitajte se u lokalnim pedijatrijskim ambulantama možete li doći kod njih s djetetom na pregled u danima nakon poroda, te hoće li će u tom razdoblju biti dostupni (primjerice, ne planiraju godišnji odmor oko vašeg predviđenog termina poroda). Idealno je napraviti prvi pedijatrijski pregled unutar tri dana od poroda.

Najčešće, potvrda odnosno zapisnik pedijatra/ice mora sadržati sljedeće informacije:

  • Točan datum, vrijeme i mjesto rođenja;
  • U kojem je tjednu trudnoće dijete rođeno, te djetetove mjere (kilaža, dužina, opseg glave, prsa itd.);
  • Da li je dijete rođeno uz stručnu asistenciju (da/ne je dovoljno);
  • Imena roditelja;
  • Datum kada je dijete pregledano.

Na pregledu također treba dogovoriti cijepljenje, probir za rijetke genetske bolesti (uzimanje uzorka krvi iz pete), probir sluha i eventualne druge probire po dogovoru s pedijatrijskim timom.

Primjer zapisnika odnosno potvrde:

 

Dana ________ pregledano je PREZIME muško/žensko, zdravo novorođenče koje je po navodu majke rođeno ________ (datum) u ________ (sati) uz prisustvo primalje (i supruga).Majka na uvid dala trudničku knjižicu gdje je vidljiv termin poroda ________  (datum). 

Potvrda se izdaje u svrhu prijavljivanja novorođenčeta.

Datum, potpis i žig pedijatra

 

Prijava djeteta u matični ured

Rok za prijave djeteta u matični ured je 18 dana od rođenja, a dijete prijavljujete u lokalni matični ured kojem pripadate po mjestu poroda. Neophodno je otići u matični ured još u trudnoći i raspitati se o proceduri prijave djeteta nakon poroda kod kuće, odnosno koju dokumentaciju morate donesti za izvršiti prijavu. Najbolje je otići osobno u tjednima prije poroda.

Dokumentacija koja se najčešće traži je:

  • Potvrda odnosno zapisnik o pedijatrijskom pregledu;
  • Kopija trudničke knjižice odnosno nalaz ultrazvučnog pregleda iz trećeg tromjesečja trudnoće;
  • Vjenčani list roditelja (ako niste u braku, provjerite u matičnom uredu treba li potvrda prebivališta ili slično umjesto vjenčanog lista);
  • Povremeno domovnica i/ili rodni list i/ili osobna iskaznica roditelja;
  • Biljege, o točnom iznosu se raspitajte u matičnom uredu.

No dokumentacija može varirati od matičnog ureda do matičnog ureda, i zapravo je u nadležnosti matičara da zahtijeva svu dokumentaciju koja smatra potrebnom za prijavu djeteta (Zakon o maticama NN 76/13), stoga je neophodno raspitati se unaprijed.

Ostale prijave

Ostale prijave (prebivalište odnosno MUP, porezna uprava, HZZO itd.) je potrebno napraviti kao i za djecu rođenih u rodilištu. Više o tome u možete pročitati u članku Prijava djeteta nakon rođenja.

 

Molimo da obratite pozornost na datume izdavanja i/ili ažuriranja tekstova, te u slučaju bilo kakvih dvojbi svoje pitanje uputite mailom, postavite ga na Rodinom forumu, na podforumu Rodini pravni savjeti ili se obratite direktno nekoj od nadležnih institucija.
Naša je želja pomoći vam u otklanjanju nedoumica vezanih uz prava trudnica, roditelja i djece, a svi tekstovi objavljeni na ovim stranicama isključivo su informativnog karaktera.