Partner i porod kod kuće

Partner i porod kod kuće

 

Odabir poroda izvan rodilišta u Hrvatskoj nije jednostavna odluka, upravo zbog toga što sustav tu opciju jedva ako uopće prepoznaje i podupire. Nadalje, vjerojatno ne poznajete puno parova koji su se odlučili za porod izvan rodilišta, i samim time se odlučujete za nešto što nije uobičajeno, što zaista nije lako.

Gdje i na koji način ćete rađati je vrlo važna odluka koju vrijedi donijeti zajedno – posebice ako će vaš partner s vama biti na porodu. Neophodno je da oboje nastojite razumjeti perspektivu druge osobe, te da se dogovorite prije nego priopćite drugim članovima obitelji ili prijateljima svoju odluku.

Naime, gotovo svi imaju neko mišljenje o trudnoći, porodu i roditeljstvu koje može ali i ne mora biti temeljeno na činjenicama, no vi ste jedini koji možete donijeti najbolju odluku za sebe, i to je najlakše napraviti kad niste pod pritiskom osoba izvana.

Ponekad se partneri ne osjećaju uključenima u proces planiranja poroda, zato je možda korisno zajednički razgovarati o svim opcijama. Primjerice, kako biste se oboje osjećali ako biste odabrali porod u rodilištu? Kako biste se osjećali ako biste odabrali porod kod kuće? Koje vam informacije trebaju da biste mogli donijeti informiranu odluku?

Ako partnera uključite od početka procesa skupljanja informacija i iskustva, onda će odluka biti zajednička i oboje ćete se osjećati sigurnije i zadovoljnije. Možete primjerice u bilježnici bilježiti svoje ideje te istraživanja na koje naiđete i svako toliko porazgovarati o tome što ste saznali.

Jedna od najčešćih pitanja koji partneri imaju oko poroda kod kuće tiču se sigurnosti. Korisno je pročitati više o primaljskoj skrbi te o sigurnosti poroda kod kuće, te da onda zajedno možete procijeniti pozitivne i negativne aspekte te odluke.

Najopsežnija Europska studija koja je uspoređivala mjesto poroda i ishod poroda za majku i dijete, Birthplace studija iz Britanije dokazala je na vrlo velikom uzorku da su i jedno i drugo mjesto jednako sigurni, te da je ključ u sigurnom porodu kvalitetna skrb.

Naravno, britanski sustav nije sto posto usporediv s Hrvatskom (ponajprije jer u slučaju transfera u bolnicu primalja s kućnog poroda nesmetano surađuje s bolničkim timom i dalje bude uz rodilju), no svakako je dobro mjesto za početak istraživanja o sigurnost poroda izvan rodilišta.

Druge usporedive studije po kvaliteti su rađene u Kanadi (Hutton 2015., 2009.) i Nizozemskoj (de Jonge, 2014., 2009.). Američke studije, zbog velikih razlika u načinu prikupljanja podataka i razlika unutar i između država, na žalost nisu često dovoljno kvalitetne u smislu da su im zaključci primjenjivi.

Ako poznajete žene koje su se odlučile za porod kod kuće, korisno je razgovarati s njima i postaviti im pitanja koje vas najviše zanimaju, te ih zamoliti za savjete i informacije. Nekim je muškarcima korisno razgovarati s drugim muškarcima koji su prošli isto iskustvo, da mogu bez pritiska dobiti sve informacije koje im trebaju. U rubrici Priče s poroda ima nekoliko priča iz perspektive oca, odnosno partnera na porodu (#tatina priča) koji mogu biti dobro mjesto za dobiti različita iskustva.

Vrlo je važno da vi i vaš partner imate priliku dobro upoznati svoju odabranu primalju još u trudnoći te da zajedno odlazite na trudničke preglede. Tako ćete oboje steći povjerenje u primalju, uspostaviti dobru komunikaciju i imati priliku postaviti sva pitanja koja vas zanimaju.

Činjenica da dobro poznajete primalju koja će s vama podijeliti vrlo intimne trenutke poroda i babinja može uvelike utjecati na pozitivan doživljaj poroda vas i vašeg partnera te u konačnici utjecati na lakšu prilagodbu na život s novim djetetom.

Praktična uloga partnera na kućnom porodu

Većina muškaraca koji su bili uz svoju partnericu i na kućnom porodu i na bolničkom porodu kažu da su preferirali kućni porod, premda su možda u početku imali više nedoumica oko njega. Jedan od razloga za to je da uloga partnera u kućnom porodu je češće praktičnija nego ona u bolnici, primjerice partner zna gdje stoje ručnici u vašem domu, a ne primalja.

Na kućnom porodu partneri također pomažu u postavljanje bazena za porode (ako ga budete koristili) te se brinu oko starije djece ako ih imate i često se osjećaju kao da imaju "sve pod kontrolom“ jer se nalaze u svom prostoru kojeg jako dobro poznaju i u kojem se u potpunosti mogu opustiti. Osjećaj da je osoba korisna i komotna u svom okruženju može imati veliki utjecaj na pozitivan doživljaj poroda.

Na kraju, svaka odluka nosi svoje dobrobiti i rizike, a porod je jednako siguran koliko je život siguran – svaka rodilja za sebe mora procijeniti što je za nju najbolje, i zato joj je potrebna podrška i razumijevanje partnera pa i okoline.

 

Fotografija: MesecMaj