Porod izvan Hrvatske

Porod izvan Hrvatske

Zašto porod izvan Hrvatske?

U potrazi za humanijim pristupom rađanju te primaljskoj skrbi u trudnoći i porodu, mnoge se Hrvatice odluče za porod u rodilištu ili kući za porode u zemljama blizu Hrvatske gdje je takav porod moguć. Iz iskustva rodilja s foruma udruge Roda, neke od mjesta za porođaj koje su žene odabrale izvan Hrvatske su:

Austrija

Rodilište Feldbach 

Rodilište u Feldbachu je akreditirano kao Rodilište prijatelj majki i djeteta te nudi mogućnost poroda na stolčić i u vodi te korištenje pomagala poput Romino kolo, švedske ljestve, strunjače i konop koji visi sa stropa. Osoba u pratnji je dobrodošla, pa čak i na carskom rezu, a moguće je da doula i partner budu uz ženu (odnosno, pratnja nije ograničena na samo jednu osobu).

Majka i dijete borave zajedno u sobi, a rodilište ima posebne krevetiće spojene s majčinim krevetom. Postoji mogućnost da partner odnosno otac djeteta boravi u rodilište s majkom i djetetom. Porod i tijek nakon poroda prate visokoobrazovane primalje uz liječničku skrb po potrebi.

Na žalost, postotak carskih rezova u Austriji je visok (oko 30 posto) pa je u feldbaškom rodilištu postotak carskih rezova također prilično visok u usporedbi s hrvatskim rodilištima. Jedan od predavača na konferenciji prePOROD 2016. bio je liječnik Alexander Huber iz feldbaškog rodilišta, a njegovo predavanje (prevedeno na hrvatski jezik) možete pogledati na Rodinom YouTube kanalu.

Cijena poroda i boravka u rodilište nakon poroda varira iz godine u godinu, no otprilike iznosi oko 2.000 EUR. Za točne informacije obratite se rodilištu direktno.

 

Kuća za porode Monika Felber, Graz 

Kuća za porode iskusne primalje Monike Felber u Grazu često je odredište Hrvatica koje žele roditi uz primalju, posebice one iz sjeverne Hrvatske. Kod primalje Felber možete roditi u vodi uz stručnu primaljsku skrb, uz sigurnost gradske bolnice Graz u blizini ako je potreban transfer.

Kod primalje Felber je moguće dogovoriti boravak prije početka poroda, te je moguć boravak uz doule i partnera. U rubrici Priče s poroda pod tag #poroduiznozemstvu možete naći nekoliko iskustva iz ove kuće za porode.

Cijena poroda i boravka u kući za porode nakon poroda varira, no otprilike iznosi oko 1.500 EUR. Za točne informacije javite se primalji Felber direktno.

 

Kuća za porode Isis Noreia, Maria Saal, Klagenfurt 

Kuću za porode Isis Noreia vodi umirovljena primalja Susanne Dorfler, koja je domaćica za vrijeme vašeg boravka. Ova osebujna kuća u selu Maria Saal malo izvan Klagenfurta je tiho i idilično mjesto, a nalazi se samo dvadesetak minute vožnje od Sveučilišne bolnice u Klagenfurtu.

Primalje koje vam prate trudnoću, porod i babinje žive u blizini i dolaze u kuću za porode po dogovoru, a kuća je opskrbljena s kadom za porode u vodi te drugim pomagalima u porodu te ima dvije sobe za roditelje i dijete nakon poroda.

Cijena poroda i boravka u kući za porode nakon poroda varira, no otprilike iznosi oko 1.500 EUR. Za točne informacije javite se Susanne Dorfler direktno.

 

Ostale mogućnosti u Austriji

Austrijski savez kuća za porode također ima svoje internetske stranice s informacijama o svim kućama za porode diljem zemlje. Registar samostalnih primalja možete naći ovdje. Ako budete rodili u nekoj drugoj kući za porode ili u drugoj bolnici, rado bismo objavili vaša iskustva i priču s poroda, obavezno nam se javite.

 

Slovenija

U Sloveniji je omogućen rad izvan rodilišta samostalnim primaljama, i nekoliko primalja otvorilo je privatne prakse za praćenje trudnoće, porode i babinje. No ne postoje kuće za porode pa tako je porod u Sloveniji uz samostalnu primalju izvan rodilišta dosta otežan.

Neke samostalne primalje imaju ugovore s rodilištima tako da mogu pratiti svoje klijentice u rodilište na porod kao samostalne pružateljice skrbi ili kao pratnja. Velik broj (ali ne sva) rodilišta omogućavaju prisustvo doule i partnera na porodu (dakle, dvije osobe).

Skrb u rodilištima u Sloveniji je vrlo slično skrbi u Hrvatskoj, uz dvije iznimke – rodilište u Jesenicama već nekoliko godina je mjesto koje Hrvatice biraju za porod, zbog niske stope carskih rezova i pristup prilagođen individualnim potrebama rodilja. O samom pristupu u rodilištu u Jesenicama možete poslušati u predavanju s konferencije prePOROD 2016., kad je voditeljica rodilišta pričala o rodilištu kao prijatelj majki.

Rodilište u Postojni je nekad bilo na dobrom glasu u Hrvatskoj zbog postojanja Babiške hiže, odnosno posebnog apartmana u kojem žena može roditi sa svojom odabranom primaljom (iz rodilišta). No na žalost, pokazalo se da se Babiška hiža zapravo koristi kao nadstandardni smještaj koji se iznajmljuje svim rodiljama koje to žele platiti nakon poroda, ne samo onima koje žele roditi uz primalju, te da porod uz odabranu primalju (iz rodilišta) nije moguć ako je taj apartman zauzet, stoga je popularnost poroda u rodilištu u Postojni pala među žena iz Hrvatske.

Porod u slovenskom rodilištu za Hrvatice, odnosno žene koje nemaju slovensko zdravstveno osiguranje, stoji oko 1.500 EUR.