Porod kod kuće i primaljska skrb: nerealno, opasno ili nešto treće

Porod kod kuće i primaljska skrb: nerealno, opasno ili nešto treće

Mnoge naše prabake i bake rađale su u svojim domovima, ali i mnoge kraljice - porod kod kuće nije moderna izmišljotina. Uz nedavne najave da vojvotkinja od Sussexa planira porod kod kuće (ili u njenom slučaju, porod u dvorcu), ova je tema ponovo aktualizirana.

Uz napise lokalnih portala koji porod kod kuće predstavljaju kao nešto opasno i nepromišljeno, s pravom se pitamo je li odabir poroda kod kuće korak unatrag ili unaprijed u skrbi za trudnice i rodilje.

 

U kojim je zemljama je porod kod kuće opcija?

Porod kod kuće je opcija koja je sastavni i normalni dio zdravstvenog sustava u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Islandu, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, te Kanadi i Novom Zelandu. Osim poroda kod kuće, u tim zemljama primalje stoljećima brinu o trudnicama, rodiljama i babinjačama, a u nekim zemljama čak obavljaju i ultrazvučne preglede. Rezultati su odlični, uz manje troškove za zdravstveni sustav u usporedbi sa skrbi liječnika i poroda u bolnici.

 

Što rade primalje?

U zemljama u kojima postoji primaljski model skrbi, ista primalja (ili tim od 2 do 3 primalje) prate ženu kroz trudnoću, porod i babinje, dobro je upoznaju i taj je primaljski tim ženama na raspolaganju kad god je to potrebno. U slučaju potrebe za konzultacijom s drugim zdravstvenim stručnjacima, primalje izdaju uputnice i nastavljaju pružati skrbi ženama, uz konzultacije s drugima. S primaljom žene razgovaraju o mogućnostima i željama vezanima uz porod i babinje te dogovaraju plan skrbi unaprijed. U nekim je zemljama moguće da žena rodi u bolnici uz odabranu primalju koja joj je pratila trudnoću, da rodi u posebnoj kući za porode ili pak bira porod kod kuće.

 

Kad je žena u terminu i trudovi krenu, ona pozove primalju i opiše situaciju, pa one dalje dogovaraju dolazak primalje na odabrano mjesto poroda. Primalja može biti uz ženu kod kuće dok trudovi nisu dovoljno redoviti i česti ili se mogu dogovoriti da će se naći u bolnici – imati primalju ne znači nužno da žena mora roditi kod kuće. Ako pak žena želi roditi kod kuće, primalja je na raspolaganju u ženinom domu i prati napredovanje poroda. U većini zemalja, kad je porod uznapredovao i procjenjuje se skoro rođenje djeteta, primalja poziva kolegicu koja bude uz nju na samom porođaju i sat-dva nakon rođenja djeteta, kako bi primarna primalja imala dodatnu pomoć i podršku u slučaju da zatreba.

 

Nakon poroda, primalja je dostupna za sve što obitelji treba 24 sata dnevno, najčešće do djetetovog 6. tjedna života. Obilazi obitelj nakon otpusta iz bolnice (ili dan nakon kućnog poroda), provjerava stanje rodilje i novorođenčeta i pomaže oko dojenja. Nakon toga dolazi svaki drugi dan, pa svaki tjedan, koliko god obitelji treba. Dostupna je za konzultacije oko ženinog zdravlja, i primjerice, može pomoći kod odabira i korištenja kontracepcije nakon babinja (npr. ako žena to želi primalje mogu postavljati kontracepcijeku spiralu).

 

Primaljska skrb nije za svaku ženu niti je primjerena za svako zdravstveno stanje, ali za većinu trudnica, primaljska skrb i porod kod kuće su realne, moguće i sigurne opcije.

 

Napisala: Daniela Drandić