Rizici poroda kod kuće

Rizici poroda kod kuće

Je li porod kod kuće siguran odabir?

U Hrvatskoj, porod izvan rodilišta nije moguć uz prisustvo zdravstvenih djelatnika, stoga trudnice koje odaberu porod izvan rodilišta moraju potražiti skrb strane primalje. Iako je porod kod kuće inače vrlo siguran odabir, ovu činjenicu treba uzeti u obzir kad razmatramo studije o sigurnosti iz drugih zemalja Europske unije. To je posebno važno kad je u pitanju transfer, jer hrvatski zdravstveni sustav najčešće onemogućava neometani transfer uz prisustvo primalje koja je pratila porod kod kuće.

Velika, recentna i dobro obavljena studija o ishodima poroda za majku i dijete s obzirom na mjesto poroda u Velikoj Britaniji, Birthplace u svojim zaključcima pokazala je da u odnosu na žene koje planiraju bolnički porod, žene koje planiraju kućni porod imaju:

  • Manji rizik od carskog reza;
  • Manji rizik od poroda na vakuum;
  • Manji rizik od prekomjernog krvarenja nakon poroda.

Nadalje, Birthplace studija pokazala je da žene koje planiraju porod kod kuće češće imaju normalan porod, kojeg su u ovom kontekstu istraživači definirali kao porod koji krene spontano (bez indukcije), napreduje bez epiduralne analgezije i dripa, te se dijete rodi bez korištenja vakuuma ili potrebe za neplaniranim carskim rezom. U studiji, 88 posto žena koje su planirale kućni porod imale su "normalan porod“ dok je isti imalo manje od 60 posto žena koje su planirale porod u rodilištu.

Druge studije pokazale su da porod kod kuće bolje napreduje gdje se žene češće osjećaju opušteno i sigurno, te gdje se mogu kretati kako god žele. U slučaju poroda kod kuće uobičajeno je imati jedan na jedan skrb odabrane primalje koju je žena imala priliku upoznati u trudnoći.

Također, manji je pritisak da porod treba brzo napredovati i ne postoje rigidni vremenski okviri. To znači da su potrebe za intervencijama poput dripa ili poroda vakuumom rjeđe. Iako te intervencije mogu biti korisne, one također sa sobom nose određene rizike te su one češće ako odaberete rodilište kao mjesto poroda. U konačnici, rizik od infekcije za majku i dijete niži je kod kuće u odnosu na bolnicu.

U porodu kod kuće primalja će redovito pratiti otkucaje djetetovog srca za vrijeme trudova, te će vam sugerirati transfer u bolnicu ako ima bilo kakve sumnje ili bojazni vezane za dobrobit majke ili djeteta. Cilj je učiniti transfer puno prije nego situacija postane ozbiljna.

S obzirom na to da primalje koje prisustvuju kućnim porodima u Hrvatskoj to rade izvan okvira sustavne podrške, one su znatno opreznije i pažljivije, te sugeriraju transfer čim imaju i najmanji dokaz da bi on bio sigurnije rješenje za majku ili dijete.

Također, kad dogovarate porod izvan rodilišta važno je da s primaljom prođete sve informacije o tome koju sve opremu donosi na porod izvan rodilišta. Primjer toga što primalje iz jedne kanadske provincije nose na porod izvan rodilišta možete pogledati ovdje

Važno je napomenuti da su zaključci Birthplace studije pokazali da kod zdrave prvorotkinje, kućni porod i porod u rodilištu nose iste rizike, dok za njihovu djecu porod kod kuće nosi neznatno viši rizik (mogućnost neželjenih ishoda u 9,3 u odnosu na 5,3 na 1 000 poroda). Iako je taj rizik iznimno nizak, ipak je veći od rizika bolničkog poroda. 

Trudnoća i porod su jednako sigurni kao i sam život – i u svemu postoje pozitivne i negativne strane. U konačnici, trudnica odnosno rodilja mora prihvatiti rizike i prednosti mjesta porođaja i vrstu skrbi koju odabere za sebe i za svoje dijete, gdje god odlučila roditi.

 

Fotografija: MesecMaj