Što valja pripremiti za porod kod kuće

Što valja pripremiti za porod kod kuće

 

Primalja na kućnom porodu bi trebala donijeti sve što treba za porod s medicinske strane (svakako s njom provjerite detalje), a vi biste trebali pripremiti priručne stvari za porod i period nakon poroda. Porod može, ali i ne mora, uzrokovati dosta nereda (to ne možemo znati unaprijed), pa vrijedi pripremiti sve što treba da olakša pospremanje nakon poroda i čini prve dane babinja što jednostavnijima.

Zbog toga smo pripremile popis stvari koje biste trebale pripremiti već oko 36. tjedna trudnoća, da imate pri ruci kad krene porod:

Nepromočiva plahta ili stare zavjese za tuš kabinu - Iako vjerojatno nećete roditi u krevetu, vrlo je korisno zaštiti madrac u slučaju da vam plodova voda ili lohije nakon poroda procure. Najjednostavniji način da to učinite, a da se ne osjećate kao da spavate u plastičnoj vreći je da od 37. tjedna trudnoće složite krevet na kojem spavate tako da na madrac stavite nepromočivu plahtu, pa običnu plahtu zatim još jednu nepromočivu plahtu i onda običnu plahtu ponovno. Tako u slučaju da vam iscuri neka tekućina, jednostavno maknete gornju plahtu i nepromočivu plahtu i ispod njih je suha plahta i suh, zaštićen madrac na koje možete odmah leći.

Stare plahte i ručnici - Uvijek je dobro pri ruci imati čiste stare plahte i ručnike koji mogu poslužiti za bilo što treba dok rađate, a koje možete baciti u smeće nakon poroda ili pak oprati i prenamijeniti u krpe za prašinu nakon poroda.

Jednokratne podloge za previjanje - Jedan paket jednokratnih podloga za previjanje nabavite prije poroda. Isti se koriste za staviti na pod u porodu (i jednostavno se bace nakon), za zaštititi podloge gdje majka sjedi ako curi plodova voda, za porod posteljice i pregled iste nakon poroda, i općenito za prva previjanja djeteta nakon poroda.

Radijator ili grijalica i produžni kabel - U prostoriji gdje žena rađa treba biti vruće, posebice nakon poroda – to ćete najlakše postići s grijalicom (najefikasnije i najbrže zagrijavaju tzv. puhalice). Produžni kabel je potreban jer nije moguće predvidjeti u kojem dijelu stana ćete na kraju roditi, a uz adekvatno dug produžni kabel puhalica se može postaviti tamo gdje treba.

Deka ili poplun koji se može jednostavno oprati - Majku i dijete treba zagrnuti nakon poroda, a najlakše se to napravi s velikom dekom ili poplunom koji se može oprati po potrebi nakon poroda.

Posuda ili kanta - Posuda ili kanta je dobro imati pri ruci ako vam se bude povraćalo u porodu. Neće vam nužno biti zlo, no nekim ženama jest, pa je dobro biti pripremljen.

Posuda za posteljicu - Srednja ili velika plastična ili posuda u kojoj se može posteljica držati u frižider nakon poroda, može poslužiti i veća kutija od sladoleda. Mnogi roditelji posteljicu pohrane u zamrzivaču i na proljeće ju posade ispod voćke, kao uspomenu na porod.

Ulošci i jednokratne gaćice za mamu - Platneni ulošci ili pamučni ulošci (bez gelova i plastike, koji mogu uzrokovati iritacije) te jednokratne gaćice odnosno stare gaćice koje se mogu baciti ako se jako zamrljaju, su idealni za dane nakon poroda, neovisno o tome gdje se dijete rodi.

Odjeća za majku i dijete - Odjeća za nakon poroda, obavezno nešto što se lako oblači i skida. Za majku je idealna spavaćica ili velika majica, a za dijete pelene i pidžama koja se lako skida po potrebi.

Naočale i gumice za kosu - Ako majka nosi naočale ili ima dugu kosu, važno je imati iste pri ruci u porodu.

Fotoaparat, kamera ili mobitel - Uređaj za snimanje i/ili slikanje će dobro doći ako želite uspomene s poroda, te za prve slike djeteta i roditelja nakon poroda.

Hrana i piće - Pripremite hranu bogatu energijom koju volite, koja se može lako i jednostavno pojesti – crna čokolada, orašasti plodovi, citrus voće ako je u sezoni, med. Za piće je najjednostavnija voda (možda s malo limuna), no svakako imajte pri ruci bočicu sa sportskim čepom koju možete koristiti, ili pak slamke za lakše pijenje u trudovima. Korisno je također imati piće i grickalice pri ruci za doulu i primalju.

Ne bi bilo loše pri ruci imati i neku hranu koja se lako pripremi za nakon poroda – juha, varivo, složenac ili saft koji se može podgrijati za topli obrok nakon poroda.

Torba u slučaju transfera - U torbi pripremite jednu pidžamu i papuče, trudničku knjižicu i zdravstvenu iskaznicu.

 

Dodatno, ako planirate porod u vodi ili planirate koristiti bazen u trudovima:

Nepromočiva podloga za postaviti ispod bazena (cerada, zavjesa iz tuš kabine) - Ova podloga može zaštiti pod od vode koja iskapa kad ulazite i izlazite iz bazena.

Dodatni ručnici i kućni ogrtač - Ako izlazite i ulazite u bazen više puta, trebat će vam za brisanje.

 

Dodatne stvari, ako želite i/ili imate mjesta za njih:

Crveni ili narančasti ručnik - Austrijske primalje imaju tradiciju da se djeca nakon poroda zamotaju u crveni ili narančasti ručnik; naime do prije poroda su bili u crvenom i narančastom okruženju i u ručniku te boje se osjećaju mirniji.

Pilates ili kikiriki lopta - Ako imate mjesta za nju, ova pomagala mogu dobro doći za odrađivanje trudova u različitim položajima. Ove lopte mogu pomoći kasnije za ljuljanje i hopsanje kad je dijete nemirno ili ne može spavati.

Ogrtač ili pareo - Nekim ženama dobro dođe imati ogrtač ili pareo pri ruci ako se žele ogrnuti u porodu.

Boca s toplom vodom - Boca s toplom vodom možete postaviti na leđima ili drugim dijelovima tijela u porodu, a dobro dođe kad vas nešto boli u trudnoći i babinju.

Opuštajuća glazba i/ili mirisno ulje - Pripremite glazbu za porod koja vas opušta i uz koje se osjećate dobro za reproduciranje na mobitel ili drugi uređaj. Nekim ženama dobro dođe imati masažna ulja kojima primalja ili doula mogu koristiti za masiranje rodilje u porodu, odnosno eterična ulja ili mirisi koji vas opuštaju.

Jednokratne rukavice i vreće za smeće - Jednokratne rukavice će olakšati eventualno čišćenje, kao i vreće za smeće.

U trećem tromjesečju razgovarajte s primaljom o tome što treba pripremiti za porod, možda će vam ona sugerirati nešto čega nema na ovom popisu.

 

Svakako pročitajte članak o sadržaj torbe za rodilište te članak o opremi za dijete u prvih 6 tjedana života za dodatne ideje.