Sve što ste htjeli znati o primaljskoj skrbi i porodu kod kuće

Sve što ste htjeli znati o primaljskoj skrbi i porodu kod kuće

Primaljska skrb uvelike se razlikuje diljem svijeta, ali u sustavima zdravstvene skrbi gdje je primaljska skrb uobičajena i prihvaćena. Primalje slijede preporuke i smjernice za kvalitetnu skrb koje su definirane na međunarodnoj, ali i nižim razinama. Skrb za prosječnu trudnicu u takvom sustavu opisale smo niže, prema smjernicama Ontario Midwives iz Kanade u kojima se detaljno opisuje skrb prije, za vrijeme i nakon poroda. Smjernice su javno dostupne na njihovim internetskim stranicama.

 

Kako izgleda primaljska skrb u trudnoći

Redovite posjete primalji kreću oko 12. tjedna trudnoće. Pregledi traju otprilike 45 minuta tijekom kojih primalje s trudnicama razgovaraju o tome kako se osjećaju i što je normalno u ovom stadiju trudnoće. Daju im informacije o mogućnostima testiranja i pregleda u narednom razdoblju i u kasnijim tjednima trudnoće, te počinju razgovarati o planovima za porod. Prilikom prosječnog pregleda, trudnica daje uzorak urina, izmjeri joj se tlak i opće stanje, mjeri se trudnički trbuh i po potrebi i težina, baš kao i na pregledu kod ginekologa na kojeg smo naviknute u Hrvatskoj.

Primalja može pisati uputnice za analize krvi i urina, te po potrebi trudnicu uputiti na posebne preglede kod drugih zdravstvenih djelatnika (liječnika specijalista, fizioterapeuta…), te se može konzultirati s tim stručnjacima po potrebi. Ukoliko trudnica želi ili se pokaže za potreba za tim, može se prebaciti u skrb specijalista ginekologije i porodništva.

Na pregledima, trudnica ima priliku upoznati i druge primalje (najčešće dvije) koje će joj možda biti na porodu u slučaju da primarna primalja bude spriječena. Velika je mogućnost da će jedna od te dvije primalje „na čekanju“ biti uz primarnu primalju prije samog poroda i da će sudjelovati na pregledima tijekom 6 tjedana nakon poroda.

Od 34. tjedna nadalje, pregledi su češći, u prosjeku svaka dva tjedna, i mogu se odvijati u ordinaciji primalje ili pak u domu trudnice, prema dogovoru. Na taj način primalja ima priliku upoznati obitelj trudnice i njen dom, te se eventualno dogovoriti za porod kod kuće.

Od 37. tjedna trudnoće nadalje, primalja je trudnici dostupna za pozive 24 sata dnevno. Kada trudnica misli da su joj počeli trudovi, ona se javi primalji koja onda po dogovoru dođe k njoj promatrati trudove u prvoj fazi poroda.

 

Što radi primalja za vrijeme poroda kod kuće?

Primalja prati trudove, pomaže ženi da nađe položaje koje joj olakšavaju trudove, povremeno sluša otkucaje djetetovog srca, prati ženin tlak, temperaturu i rad njenog srca i općenito bude uz nju i podržava ju kroz proces. Kad je porod blizu, pozove još jednu primalju kao dodatnu mjeru opreza. Pomaže ženi pronaći položaj koji njoj najbolji za rađanje.

 

Koje su mogućnosti za olakšavanje trudova kod poroda kod kuće?

Primalje imaju posebne vještine i znanja kojima pomažu ženama nositi se s trudovima, što može uključiti:

  • masažu
  • relaksaciju i tehnike disanja
  • korištenje vode (tuš u trudovima; većina primalja također sa sobom na porod nosi bazen za porode na napuhavanje)
  • TENS stimulacija (poseban mali stroj koji se inače koristi u fizioterapiji i laganom strujom stimulira mišiće)
  • Dušikov oksidul (plin koji se koristi tijekom poroda za olakšavanje trudova)

No, ako žena želi epiduralnu mora otići u bolnicu. Treba napomenuti da nemaju sve bolnice  mogućnost epiduralne u sva doba dana, odnosno mogućnost postoji samo kad je slobodna osoba iz anesteziološke službe.

 

Kako izgleda primaljska skrb nakon poroda?

U normalnim okolnostima, odmah po rođenju djeteta primalja ga daje majci na prsa i prati ženu i dijete nekoliko sati kako bi osigurala da su oboje dobro. Primalja pomaže majci oko prvog podoja. Par sati nakon poroda, primalja napravi prvi pregled novorođenčeta, odredi težinu i dužinu te provjeri djetetovo opće stanje i reflekse.

Također, primalja može pomoći pospremiti kuću nakon poroda, i kad se uvjeri da su majka i dijete dobro i da se odmaraju zajedno, odlazi. Najčešće se to dogodi nekoliko sati nakon poroda.

Primalja dođe u posjetu dan nakon poroda da bi provjerila stanje majke i djeteta i pomogla sa dojenjem. Nakon toga, posjećuje svakih nekoliko dana u prvih 3-6 tjedana nakon poroda da bi provjerila stanje majke i djeteta, i pomogla u slučaju problema. Osim što obilazi obitelj, primalja je također dostupna na telefon 24 sata dnevno u slučaju da roditelji imaju bilo kakva pitanja ili ih nešto zabrine. Primalja u domu obitelji napravi rutinske testove probira (poput uzimanja krvi iz pete novorođenčeta), pruža podršku za fizičko i mentalno zdravlje roditelja i podržava dojenje.

 

Napisala: Daniela Drandić

Lektorirala: Lucija Pleše