Baka na carskom rezu

Baka na carskom rezu

Kako sam odabrala riječki KBC za porod moje dugo očekivane curice u 8 h krećemo na put pošto smo udaljeni cca 1 h od rodilišta. U 9.30 ulazim u prostoriju na trećem katu gdje me dočekuje izuzetno ljubazna primalja te počinje moj pregled. Prikopčana sam na CTG jedno 20 min te dolazi doktor koji me pregleda i šalje u predrađaonu nakon obrade (otvorena sam bila cca 6 prstiju već). Odmah su me pitali da li imam koje želje na što samo molim da mi mama bude sa mnom u pratnji te da dobijem epiduralnu.

Smještaju me u predrađaonu, prikopčavaju CTG te slijedi pregled anesteziologa unutar 20 min te epiduralna. U predrađaoni mi je jedino smetalo što se nisam mogla kretati kako sam imala epiduralnu i taj CTG. Obilazili su me svakih pola sata, i doktor i primalja, jedino od svega toga nije mi bila jasna primalja koju su mi dodijelili (toliko je bila nervozna, ljuta, nezainteresirana, a uz to još mi je dala krive upute o tome kako pravilno trebam disati).

Oko 15 h nakon pregleda doktora kaže mi da je to to i da bi trebala tiskati za nekih 20 min i dočekati svoju curicu. U tom periodu u boxu do mene žena rađa, od njene vriske i jaukanja koje je trajalo niti možda 5 min ja sam se doslovno smrznula (da se razumijemo nije žena kriva, nego ja kao prvorotka nisam znala što me čeka). Dolazi doktor, okreću me na leđa i čekamo. Trudovi nestali, daju mi drip, trudova nema. Moja malena se počela okretati s vodećom cesti na leda. Doktor odlazi i vraća se s njih troje, pregledavaju me i zaključuju da bi mogla roditi prirodnim putem u roku 5-6 sati, ali da bi izmučila i sebe i bebu te predlažu carski rez.

Naravno da pristajem, potpisujem dokumentaciju, anesteziolog upituje moju mamu da li želi biti prisutna u operacijskoj sali, moja mama najsretnija na svijetu. U sali, s mamom pored glave i anesteziologom (divan čovjek, neizmjerno mu hvala, svaku minutu mi je objašnjavao šta rade i toliko potpore mi davao da ću ga pamtiti cijeli život) dočekujem svoju curicu. Majčin skok sa stolca nakon šta su joj predali bebu neću nikad zaboraviti.

Po završetku operacije dolazi doktorica pružajući mi ruku i ispričavajući se da se nije stigla niti predstaviti, objašnjava mi tijek operacije ohrabrujući me da je sve prošlo u redu. Spuštaju me u jedinicu intenzivne njege na 24 h dopuštajući mami i mužu da me vide na 10 min te mi donose moju curicu na pola sata. Sljedeći dan me prebacuju na odjel na kojem isto imam sve rijeci hvale te me treći dan otpuštaju. Hvala Riječkom rodilištu na lijepom iskustvu, a najviše hvala anesteziologu koji me kroz cijeli porod ohrabrivao i bio uz mene.