PRIJAVI!
Kršenje prava žena
u području ženskog zdravlja

Ako je iza vas iskustvo medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja, poroda i/ili babinja i ako ste se prilikom skrbi za vaše zdravlje u nekoj od hrvatskih zdravstvenih ustanova osjećale poniženo, izigrano, omalovažavano i zbog toga osjećate nemoć, tugu ili bijes, pozivamo vas da popunjavanjem ovog obrasca prijavite neprofesionalno postupanje, nepravilnost i/ili kršenje vaših prava.

Anonimnu prijavu neprofesionalnog postupanja, nepravilnosti i/ili kršenja prava žena iz području skrbi za žensko zdravlje u zdravstvenim ustanovama na području Republike Hrvatske mogu podnijeti žene osobno ili neka druga osoba u njihovo ime bez obzira na to kada se zbio događaj koji se prijavljuje.

Prikupljene prijave Roda će koristiti kako bi mogla zahtijevati unapređenje praksi unutar zdravstvenog sustava u području skrbi za zdravlje žena od:

- nadležnih institucija u RH i donositelja odluka i
- europskih i svjetskih institucija i organizacija koje štite prava žena.

 

Ovdje možete pogledati kako je to Roda činila do sada: 

Kronologija akcije prekinimo šutnju

Ujedinjeni narodi traže očitovanje Vlade RH o akciji #prekinimo šutnju

Roda traži od premijera Plenkovića pokretanje izrade Akcijskog plana za zdravlje žena

Analiza svjedočanstava pacijentica o ginekološkom nasilju

Roda poslala pritužbe Ujedinjenim narodima o ginekološkom nasilju u Hrvatskoj

 

Ovo su samo neki od primjera neprofesionalnog postupanja, nepravilnosti i/ili kršenja prava žena u području skrbi za žensko zdravlje u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj:

 • nedostupna zdravstvena skrb zbog nedostatka resursa (npr. nema zdravstvene ustanove na 50 km udaljenosti, manjak zdravstvenog osoblja, kvar uređaja ili aparata potrebnog za pretragu i sl.)
 • arhitektonske i komunikacijske barijere za žene s invaliditetom (npr. nema lifta i/ili prilagođenih ginekoloških stolova za žene s fizičkim invaliditetom
 • nemogućnost podrške tumačiteljice za hrvatski znakovni jezik i sl.
 • nezakonito naplaćivanje ginekoloških pregleda i/ili traženje mita
 • neinformiranje, uskraćivanje informiranog pristanka ili odbijanja određenog postupka ili zahvata
 • uskraćivanje analgezije/anestezije prilikom ginekoloških postupaka
 • stigma i diskriminacija tj. drugačije postupanje zbog etničke pripadnosti, religije, rase, zdravstvenog stanja, invaliditeta i dr.
 • verbalno nasilje, što uključuje neprimjeren rječnik, prijetnje, ucjene i sl.
 • fizičko nasilje kao što je neprimjereno dodirivanje, štipanje, udaranje, nalijeganje na trbuh, prisiljavanje na određeni položaj tijekom poroda i sl.
 • uskraćivanje hrane i pića tijekom poroda
 • odvajanje novorođenčadi i majki po porodu
 • zabrana podrške i pratnje na porodu
 • nepoštivanje privatnosti
 • nedostupna kontracepcijska sredstva
 • odbijanje prekida trudnoće na zahtjev

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Važno nam je zaštititi vaše osobne podatke, a o tome kako to činimo molimo pročitajte na roda.hr. Za upite oko korištenja vaših osobnih podatka, ostvarivanja prava na pristup osobnim informacijama i njihove obrade te ulaganja prigovora na obradu na što ostvarujete prava sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, obratite se našoj službenici za zaštitu podataka putem elektroničke pošte: zastita.podataka@roda.hr.
Za nadzor nad provedbom Opće uredbe o zaštiti podataka u Hrvatskoj nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Informacije o ulaganju prigovora na obradu AZOP-u možete pronaći na www.azop.hr

Ako želite poslati anonimnu prijavu izostavite osobne podatke. U tom slučaju vaš identitet ostaje nepoznat i ne možemo vas kontaktirati.
U svakom trenutku možete unijeti izmjene u vašu prijavu ili obrisati sve podatke i odustati. Međutim, to više ne možete učiniti kada ste poslali prijavu pritiskom na POŠALJI PRIJAVU.

Prikupljene informacije obrađivati će se i iznositi u javnosti isključivo bez osobnih podataka. Podaci o vašoj prijavi čuvaju se dok god je to opravdano projektnim ugovorima s donatorima te računovodstvenim i drugim zakonskim propisima.

 

PRIJAVI!

neprofesionalno postupanje, nepravilnost i/ili kršenje prava

Molimo ispravite greške u formularu označene crveno
Moguće je odabrati više odgovora.
Molimo odaberite.
Molimo upišite.
Molimo odaberite.
Molimo upišite.
Upišite točan datum ako vam je poznat.
Molimo upišite.
Moguće je odabrati više odgovora.
Molimo odaberite.
Molimo upišite.
Molimo upišite.

Moguće je odabrati više odgovora.

Molimo upišite.
Molimo upišite.

max. broj riječi 500

Molimo upišite.

Ovom prijavom želim *

Molimo odaberite.

Napomena: Informiranjem Rode o uočenim nepravilnostima i kršenjima prava žena doprinosite tome da kroz Rodine aktivnosti nadležne institucije doznaju o tim problemima.

Ako je vaš odgovor pozitivan obavezno unesite ime i prezime te kontakt u dijelu koji se odnosi na opće podatke. U protivnom, nećemo vas moći kontaktirati.

Molimo odaberite.
Molimo odaberite.

Napomena: Roda može osigurati konzultacije s pravnicom ili odvjetnicom do kraja 2022. samo za ograničen broj slučajeva koji imaju potencijal pridonijeti unapređenju skrbi za zdravlje žena u javnom zdravstvu.

Molimo odaberite.

Napomena: Do kraja 2022. godine Roda može pokrenuti najviše dva sudska postupka.

Molimo odaberite.

Nije obavezno.

Nije obavezno.

Nije obavezno.

Molimo odaberite.
Molimo odaberite.
Molimo odaberite.
Molimo odaberite.

Moguće je odabrati više odgovora.

Molimo odaberite.
Molimo upišite.


Projekt „RADAR – Osnaživanje zagovaračkih potencijala organizacija civilnoga društva za zaštitu ženskih ljudskih prava u zdravstvu“ je podržan sa 149.983,03 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj poziva na radionicu isključiva je odgovornost udruge Roditelji u akciji - Roda i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost udruge Roditelji u akciji – Roda i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.